Dynamische yoga: vanuit zachtheid hard werken

Bij Yoga038 beoefenen we dynamische yoga: een pittige en uitdagende manier van yoga doen. We zoeken ontspanning door inspanning en nemen zo de weg van buiten naar binnen: we trekken ons even terug uit de buitenwereld, uit dat dagelijkse leven vol stimulansen en zintuiglijke prikkels.

Wat keren naar binnen, naar de rust, kracht, kennis en liefde in onszelf.

ZACHTHEID

In de lichamelijke oefeningen (āsana’s) daag ik je daarom uit om hard te werken, maar wel vanuit zachtheid. Altijd vanuit zachtheid. Onze mind is alleen onwijs onrustig en snel afgeleid. En ons ego laat zich daar makkelijk door (af)leiden. Er komen allerlei wensen, verlangens en onzekerheden omhoog waaraan je waarde hecht: je wilt stoer zijn, de beste zijn, leniger worden, en sterker. Je wilt sneller, hoger en verder kunnen gaan, op de yogamat en ook daarbuiten. En dus verhard je, omdat je een prestatie neer wilt zetten. Of je geeft op, omdat je denkt dat het je toch nooit gaat lukken. Op dat moment ben je het zachte, het onderzoekende, het ervaren en het voelen, het zijn, in jezelf eventjes kwijt. 

VERTROUWEN

De uitdaging in het beoefenen van yoga ligt niet in het bereiken van een eindhouding. Het gaat er niet om dat je een perfect, Instagram-waardig plaatje neer kunt zetten. De uitdaging zit hem in overgave, in het leren loslaten en erop vertrouwen dat het goed is zoals het is, en om vandaar uit te groeien en steeds dichter te komen bij je ware zelf.

COMPASSIE

Één van de leefregels (yama’s) in de yoga is āhimsa – geweldloosheid: het oefenen van non-harming en leven vanuit liefde. Met compassie voor de buitenwereld én voor jezelf. Maar hoe? Op de yogamat kun je āhimsa oefenen door eens een klein stapje terug te doen. Oefen vanuit zachtheid. Ga net iets minder diep in een houding te gaan als je merkt dat je jezelf aan het pushen bent. Door steeds weer terug te keren naar een ontspannen ademhaling. En door op tijd een pauze te nemen en even uit te rusten in de kindhouding (balāsana). Of misschien -als je juist de neiging hebt om te voorzichtig te zijn en vlug op te geven- blijf je juist net een paar ademhalingen langer in de houding. Stimuleer je jezelf om niet te terughouden te zijn, maar eens iets krachtiger, verder en of dieper te gaan in een oefening. En probeer ook dat tweede stapje van een moeilijkere āsana eens uit.

Waar je ook bent. En wat je neiging ook is. Het is oké. Zolang je maar onthoudt dat je niets hoeft te bereiken. Want het is goed zoals het is: je bent precies goed zoals je bent.

Liselotte

Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)