Yoga

Er zijn verschillende redenen om aan yoga te doen. Om lekkerder in je vel te zitten bijvoorbeeld, of om te leren ontspannen. Yoga helpt je om tot rust en weer in balans te komen. Door middel van yoga kun je bepaalde klachten voorkomen of verlichten. En het kan een mooie aanvulling zijn op een eventuele sport die je doet. Yoga zorgt voor een betere conditie en helpt je om je meer bewust te worden van je lichaam en van jezelf. Door het oefenen van āsana’s (houdingen) creëer je meer kracht en flexibiliteit in het lichaam. Je lichaamsbewustzijn neemt toe. En ook op in je geest komt er door geregelde beoefening van yoga meer rust, kracht en flexibiliteit.

Yoga en Meditatie

Maar yoga is veel meer dan het doen van āsana’s, het verkrijgen van een sterk en lening lichaam en het kalmeren van je mind. Het is een eeuwenoude spirituele discipline met als doel Zelfrealisatie: verlichting. De asana’s en ook de ademhalingstechnieken (prānayāma’s) die in het Westen geassocieerd worden met yoga zijn slechts voorbereidingen op het echte proces van yoga, een proces dat in meditatie plaats vindt. Door het doen van āsana’s en prānayāma’s zorg je ervoor dat je lichaam sterk, flexibel en zuiver genoeg is om ongestoord te kunnen mediteren en zo uiteindelijk te komen tot wat ze asamprajnàta Samādhi noemen: de allerhoogste staat van verlichting.

Nou zijn de meesten van ons de verlichting nog niet zo nabij. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet kunnen oefenen. ;-)

Dynamische Hatha-Yoga

In de Dynamische Hatha-Yoga keren we naar binnen met behulp van lichaams-houdingen, ademhaling en meditatie. Door het doen van de oefeningen brengen we lichaam en geest, gevoel en verstand, weer in balans. Ons lichaam en onze geest zijn nauw met elkaar verbonden en onze gedachten, emoties en patronen komen tot uitdrukking in ons lijf. De houdingen hebben daardoor niet alleen effect op het lichaam, ze werken ook direct in op je geest. En ook de prānayāma’s, de oefeningen die gericht zijn op een goede beheersing van je ademhaling en je levensenergie, beïnvloeden je lichaam en je mind.

Yoga is daarom een individueel proces: een persoonlijke ervaring waarbij het in geen geval gaat om competitie of prestatie. Hoe jong, oud, groot, klein, sterk of lenig je bent is voor de beoefening van yoga totaal niet van belang. In de yoga gaat het om naar binnen keren, om voelen, onderzoeken en ervaren. Dit maakt de beoefening van yoga superinteressant. Je komt op je yogamatje fysiek en mentaal van alles tegen en je vindt er de ruimte voor ontspanning, ontwikkeling en groei.

Dynamische Yoga bij Yoga038

Bij Yoga038 willen we vanuit zachtheid hard werken. De yogalessen zijn tegelijkertijd intensief en uitdagend én ontspannend en verstillend, en zijn volledig gericht op het persoonlijke proces. Daarom, en omdat de lessen zijn vormgegeven in de stijl van mijn leraar Ron van der Post, dragen ze het predicaat Dynamisch. De beoefening van āsana’s (houdingen), prānayāma’s (ademhalingstechnieken) en meditatie staat centraal in lessen die zich verder kenmerken een nuchtere aanpak, een vleugje humor en vooral een grote liefde voor yoga. ♡

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een yogales bij Yoga038? Een keer meedoen kan altijd! Je bent van harte welkom voor een proefles.

Namaste. ☮❤ ~ Liselotte