Waarom doe je yoga?


Er zijn verschillende redenen om aan yoga te doen. Om lekkerder in je vel te zitten bijvoorbeeld, of om te leren ontspannen. Yoga helpt je om tot rust en weer in balans te komen. Door middel van yoga kun je bepaalde klachten voorkomen of verlichten. En het kan een mooie aanvulling zijn op een eventuele sport die je doet. Yoga zorgt voor een betere conditie en helpt je om je meer bewust te worden van je lichaam en van jezelf. Door het oefenen van houdingen (asana’s) creëer je meer kracht en flexibiliteit in het lichaam. Je lichaamsbewustzijn neemt toe. En ook je geest komt door een regelmatige beoefening van yoga tot rust.

Yoga en meditatie

Maar yoga is veel meer dan het doen van asana’s, het verkrijgen van een sterk en lening lichaam en het kalmeren van je mind. Het is een eeuwenoude spirituele discipline met als doel Zelfrealisatie: verlichting. De asana’s en ook de ademhalingstechnieken (pranayama) die in het Westen geassocieerd worden met yoga zijn slechts voorbereidingen op het echte proces van yoga, een proces dat in meditatie plaats vindt. Door het doen van asana’s en pranayama zorg je ervoor dat je lichaam sterk, flexibel en zuiver genoeg is om ongestoord te kunnen mediteren en zo uiteindelijk in samādhi te komen: de allerhoogste staat van meditatie die leidt tot verlichting – kaivalya.

Nou zijn de meesten van ons de verlichting nog niet zo nabij. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet kunnen oefenen. 🙂

Dynamische hatha yoga

Dynamische hatha yoga is een klassieke manier van yoga beoefenen. We keren naar binnen met behulp van lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie. Door het doen van deze oefeningen brengen je je lichaam en geest, je gevoel en verstand, weer in balans. Onze lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden en onze gedachten, emoties en patronen komen tot uitdrukking in ons lijf. De yogahoudingen hebben daardoor niet alleen effect op je lichaam, ze werken ook direct in op je geest. En ook de pranayama’s, de oefeningen die gericht zijn op een goede beheersing van je ademhaling en je levensenergie, beïnvloeden je lichaam en je mind.

Yoga is een individueel en vooral ook mentaal proces. Het is een persoonlijke beoefening waarbij het in geen geval gaat om competitie of prestatie. Hoe jong, oud, groot, klein, sterk of lenig je bent is voor het doen van yoga totaal niet van belang. In yoga gaat het om naar binnen keren, om voelen, onderzoeken en ervaren. Dit maakt de beoefening van yoga ook meteen zo interessant. Fysiek en mentaal kom je op je mat van alles tegen. En je vindt er de ruimte voor ontspanning en ontwikkeling, voor bewustwording, innerlijke rust en persoonlijke groei.

Yoga bij Yoga038

De yogalessen bij Yoga038 zijn tegelijkertijd intensief en ontspannend, uitdagend en verstillend, soms pittig en altijd down-to-earth. En ze zijn volledig gericht op je persoonlijke proces. Je komt hier voor jezelf. Omdat we yoga beoefenen op een krachtige, klassieke manier, die zowel fysiek als mentaal je energie in beweging zet, noemen we het dynamische yoga. Deze yogalessen leren je om je grenzen te observeren, te accepteren en daarna – wellicht – te verleggen. En ze stimuleert je om, met je beide voeten stevig op de grond, je aandacht naar binnen te keren, naar die universele bron van rust, kracht en wijsheid in jezelf. Door te voelen, te onderzoeken en te ervaren kom je steeds dichter bij jezelf en wie je werkelijk bent.

De yogalessen bij Yoga038 zijn vormgegeven naar de yogastijl van mijn leraar Ron van der Post en dragen ook daarom het predicaat dynamisch. De beoefening van asana’s (houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken) en meditatie staat centraal in lessen die zich verder kenmerken een nuchtere aanpak, een vleugje humor en vooral een grote liefde voor yoga. ♡

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een yogales bij Yoga038? Een keer een proefles meedoen kan altijd. Het lesrooster vind je hier.

Heel graag tot ziens op de yogamat!

Liefs,

Liselotte