Kijken: drie goede yoga documentaires op Netflix

Nu de herfst is begonnen verruilen we langzaamaan de terrasjes en stadsstranden weer voor wat meer thuis zijn en cocoonen. En wat is er nou chiller dan na je lange boswandeling of hardlooprondje – of na die fietstocht terug van yoga, door de regen en mét tegenwind – lekker in je comfy pants op de bank te ploffen met een kop thee en Netflix? Niets toch?

De volgende keer dat je op de bank kruipt om een uurtje te Netflixen, kijk dan eens een yoga documentaire. Ik heb er drie voor je op een rijtje gezet:


Ram Dass: Going Home (2018)


Nu het einde van zijn leven nadert, vertelt de baanbrekende onderzoeker, auteur en spirituele leraar Ram Dass vanuit zijn huis op Maui over liefde, het leven en de dood.


Voor spiritueel leraar Ram Dass (87) is sterfelijkheid niet iets slechts, maar geeft het juist een extra dimensie aan het leven; aan de momenten in het nu. Ook het herseninfarct dat hij kreeg beschouwt hij als iets goeds, omdat hij daardoor nog meer naar binnen kon keren. “I don’t wish you the stroke, but I wish you the grace from the stroke”, zegt hij zelfs. Going Home is een supermooie korte docu over het leven, de liefde, bewustzijn en de dood. Echt een aanrader!

Rustgevend en verdiepend | Yogafilosofie | 31 minuten.

Official trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RqYkUKcEBR4Bikram: Yogi, Guru, Predator (2019)


Deze documentaire toont de opkomst en ondergang van Bikram Choudhury, de oprichter van ‘hot yoga’. Terwijl zijn imperium groeit komen er zorgelijke feiten boven tafel.


Bikram Choudhury is de grondlegger van Bikram Yoga, de naar hemzelf genoemde yogastijl waarin een reeks van zesentwintig houdingen wordt beoefend in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van boven de veertig graden. Deze indringende docu laat zien hoe Bikram een yoga imperium weet op te bouwen waarmee hij rijk en beroemd wordt, tot hij in 2013 door verschillende vrouwen wordt aangeklaagd voor seksueel misbruik. Langzaamaan wordt Bikram onthuld als een manipulatieve en megalomane narcist. Ik vond dit best een heftige film (want wát een engerd!) maar ook een heel belangrijke, en goed om te kijken.

Indringend en onthullend | Bikram Yoga | 86 minuten.

Official trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AbsaUHdxGHg


I Am Maris: Portrait of a Young Yogi (2018)


Via haar eigen woorden en kunst verbeeldt een jonge vrouw de helende kracht van yoga tijdens haar worsteling met anorexia en haar weg naar zelfacceptatie.


“Mental ilness isn’t something that we can control. It’s something that we can live through”, zegt de 17-jarige Maris Degener in deze documentaire over mentale gezondheid, innerlijke kracht en zelfacceptatie. Open en eerlijk deelt ze haar ervaringen met depressie, angst en anorexia en laat ze zien hoe, naast schrijven en schilderen, vooral yoga haar hielp om uit een diep dal omhoog te klimmen. De jonge yogini is inmiddels zelf yogadocent en heeft als missie het stigma rondom psychische problemen te doorbreken. En dat doet ze met deze mooie en persoonlijke documentaire.

Positief en inspirerend | Geestelijke gezondheid | 54 minuten.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=OgtRvA47QJ4


Veel kijkplezier! Laat je me weten welke docu je gekeken hebt en wat je ervan vond?


Liselotte


Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)