Dit kun je doen voor een relaxte herfst
Wat een flesje sesamolie, de wind en je maar niet kunnen concentreren met elkaar te maken hebben? Nou, stiekem veel meer dan je denkt.
Het is namelijk herfst: het seizoen waar ik zelf nogal een haat-liefde verhouding mee heb. Of moet ik zeggen had?
Als yogini leef ik tegenwoordig natuurlijk helemaal in het nu en ben ik ook nog eens volledig onthecht van alle tegenstellingen in de natuur. En alles. Je weet wel. Maar vroeger had ik dus vrij veel moeite met de overgang van de zomer naar de herfst.
Ah, wie houd ik voor de gek? Dat heb ik nog steeds. Misschien jij ook wel.
De herfst is het seizoen van vata dosha, van verandering en beweging, van de elementen lucht en ether. Het wordt kouder (althans, als het goed is…), het waait meer en harder, en alles verandert – niet alleen buiten maar ook van binnen. Ik ervaar in de herfst altijd veel meer onrust, ik heb meer moeite om me te concentreren en voel me ook sneller spacey, duizelig en nerveus. Ik verlies me makkelijker in de oneindigheid van internet, ga structureel iets te laat naar bed en vind het sowieso wat lastiger om me te houden aan de tijden van de klok. Oftewel: ik kom vaker nét te laat.
Misschien geldt voor jou wel hetzelfde. Heb jij het ook snel koud? Ben je wat vergeetachtiger? Heb je superveel moeite om je te focussen in meditatie? Dan is ook jouw vata uit balans. Heel logisch in dit seizoen, zélfs als je van nature maar weinig vata hebt. Gelukkig kun je wat uit balans is ook weer in balans brengen. Vata dosha is koud, beweeglijk en droog en dus heb je dit seizoen juist wat meer warmte, rust, stilte en vettigheid nodig. Om de onstuimige herfst een beetje relaxed door te komen, kun je de volgende dingen doen:
1. Blijf warm
Eet warme dingen, zoals pap, soep en curry, gevuld met groenten uit de grond. Wortels, bieten en (zoete) aardappels bijvoorbeeld zijn supergoed voor vāta. Drink ook thee van verse gember, draag warme kleren en bouw een nestje. Denk aan lekker cocoonen op de bank: dekens, een warme trui, dikke sokken, een kruik en een kop thee. Alles om jezelf kalm en warm te houden.
2. Masseer jezelf met sesamolie
Doe wat sesamolie in een flesje. Kies wel voor de neutrale, koudgeperste versie uit de natuurwinkel en niet voor de bruine supermarkt-sesamolie voor in salades. Die laatste geeft nogal vlekken, weet ik uit ervaring. Warm het flesje op in heet water of in een kannetje op een theelichtje. Masseer je onderrug, je billen en je stuitje met de warme olie, of beter nog, je hele lichaam. Laat de olie even intrekken en neem dan een warme douche.
In de Ayurveda heet het inolieën van je hele lichaam abhyanga. Abhyanga kalmeert vata omdat het de de aardende kwaliteiten van kapha in zich heeft. Je geeft jezelf als het waren een laagje kapha. En als kapha hoger wordt, gaat vāta vanzelf omlaag. De dosha’s werken namelijk volgens de wet van de communicerende vaten. Handig.
3. Beweeg traag en wees stil
Vata heeft de kwaliteiten van lucht (beweging) en ruimte/ether (geluid). Dus als je continu actief bent, veel staat te wiebelen en te friemelen, en heel veel en snel praat dan verhoog je dat je vata. Dus wees eens stil. Beweeg langzaam en rustig, blijf langer in één yogahouding staan -of zitten- en zoek in je yogabeoefening de herhaling op. Doe de komende tijd de vata verlagende serie eens een paar dagen (of weken) achter elkaar elke dag. Blijf één minuut of langer in elke houding staan en sluit af met anuloma viloma pranayama en -natuurlijk- meditatie.
Is de hele vata verlagende serie nog een stapje te ver voor je? Oefen dan bijvoorbeeld alleen de krijger en de boom, één minuut aan elke kant, doe daarna tien minuten (of langer) anuloma viloma pranayama en ga dan mediteren. De oefeningen en pranayama helpen je om je focus in de meditatie te versterken.
Lees je dit en denk je: Huh? Wat? Welke vata verlagende serie? In de herfst doen we deze serie regelmatig in de les. Na afloop krijg je een printje mee waarop de hele serie staat uitgetekend. Heb je nog geen printje? Laat het me weten, dan krijg je er alsnog één.
Wil je meer weten over de dosha’s vata, pitta en kapha? Houd dan de agenda goed in de gaten. Bij Yoga038 zijn er regelmatig leuke, inspirerende workshops over dit onderwerp om aan mee te doen. Op dat vlak hoeft vata zich niet te vervelen.
Hartelijk herfst allemaal. Stay warm!
Liselotte
Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)