Recensie: And Now For The Good News ~ Ruby Wax

Ik ben fan van Ruby Wax. Mindfulness beoefenen was nog nooit zo interessant als met haar. Ze is grappig, scherp en superdirect. Ze windt er geen doekjes om. Daar houd ik van.

Ooit was ze scenarioschrijver voor de – wat mij betreft onovertroffen – BBC comedyserie Absolutely Fabulous. Nu schrijft ze op humoristische, hartverwarmende wijze lekker leesbare boeken over psychologie, mentale gezondheid en mindfulness.

Stuk voor stuk aanraders, want Ruby Wax weet waar ze het over heeft.

Mentale gezondheid

Al haar hele leven worstelt Wax met aanvallen van depressie en met een bipolaire stoornis. Op haar 53e gaat ze daarom terug naar de universiteit om psychologie, neurowetenschappen en mindfulness te studeren. Aan de Universiteit van Oxford behaalt ze in 2013 een master in mindfulness-based cognitieve therapie. Cue fantastische boeken waarmee ze mindfulness en meditatie vanuit een nuchter, wetenschappelijk perspectief toegankelijk maakt voor iedereen.

Zo beschrijft ze in Sane New World: Taming the Mind (2014) op een heldere manier de werking van onze hersenen. Ze legt het begrip neuroplasticiteit uit, vertelt over de rol van mindfulness in dit vermogen van de hersenen om zich te herstellen en te herstructureren, en geeft een hele reeks aan fijne, praktische oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. En dat alles voorzien van een heerlijke dosis humor, zelfspot en relativering. Beter wordt het niet.

Of wel…?

Na Sane New World volgen A Mindfuness Guide for the Frazzled (2016) en How To Be Human: The Manual (2018): eveneens aanraders voor iedereen die zich wil verdiepen in mindfulness en meditatie. En eind vorige jaar kwam haar nieuwste boek uit: And Now For The Good News… To the Future with Love. Een superfijn boek, up-to-date wat betreft COVID-19 en een baken van hoop in deze turbulente tijden. Of, zoals Wax schrijft in de introductie:

“The world isn’t as bad as we’ve been bitching about and from researching this book I’ve managed to find exactly where the good news lives; where green shoots of hope are peeping through the soil of civilization and may just bloom into a brighter future. My mission is to tantalize you out of the negativity zone and paint a smiley over your doomsday face. I’m here to tell you, behind the clouds the sun still shines”  

And Now For The Good News is een open, eerlijk en persoonlijk boek waarin Ruby Wax het goede nieuws met je deelt op het gebied van urban planning, onderwijs, business, technologie en voeding. En nee. Het is zeker geen alleen-maar-positieve-vibes-benadering. Het slechte nieuws wordt niet geschuwd en Wax is de eerste om je te vertellen why things are shit.

Positief

Toch ligt de focus volledig op optimisme, positieve verandering en bewustwording, met extra aandacht voor wat Ruby de World Savers noemt: mensen en initiatieven die zaadjes planten voor een hoopvolle toekomst. Zo vertelt ze over haar ervaringen in het Samos Vluchtelingenkamp in Griekenland, over het Global Ecovillage Network – een netwerk van ecodorpen over de hele wereld – en over de klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Ook loopt ze mee met het briljante The Kindness Offensive, waar de initiatiefnemers professioneel werk hebben gemaakt van random acts of kindness – willekeurige, vriendelijke, aardige acties om blij van te worden.

En dat is dit ook: een fijn en hoopvol boek waar je blij van wordt, vol mooie initiatieven die de wereld beter maken. Maar wel geschreven door de Koningin van de harde, scherpe comedy. Verwacht geen mierzoet verhaal vol rainbows and unicorns, maar een realistisch, no-nonsense manifest voor een betere wereld.

To the future with love…

Een aanrader!


Liselotte


And Now For The Good News… | 2020 | Penguin Random House
ISBN 978-0-241-40065-4 | Te bestellen bij je lokale boekhandel.