Een nieuwe yogamat kopen? Hier moet je op letten

Oké. Je hebt een yogamat nodig. Maar waar vind je die? En waar moet je op letten als je een nieuwe mat kiest? Want wat is nou een goede yogamat?

Met de volgende praktische tips – op basis van mijn persoonlijke ervaring – help ik je bij het kiezen van een nieuwe yogamat.

Want ga je op zoek naar een yogamat, dan merk je al snel dat het aanbod enorm is. Je ziet misschien door de bomen het bos niet meer. Overal kun je wel yogamatten vinden – in verschillende maten, verschillende prijsklassen en van verschillende kwaliteit. Van sticky matjes, extra lange matten en extra brede matten tot duurzame ecomatten, superlichte reismatjes en luxe yogamatten die een leven lang meegaan. De keuze is reuze.

Maar waar begin je?

Er zijn ontzettend veel winkels en webshops waar je kwalitatief goede yogamatjes kunt kopen. Ga eens naar je lokale yogastudio of kijk in de plaatselijke spirituele winkel of concept store. Vaak worden daar ook yogamatten verkocht. Hier in Zwolle bijvoorbeeld verkoopt 101winkels in de Nieuwstraat fijne yogaspullen.

Het voordeel van shoppen in een winkel is niet alleen dat je je matje diezelfde dag al kunt gebruiken, maar ook dat je met je aanschaf jouw lokale ondernemer steunt. En dat is altijd een goed idee. 🙂

Shop je toch liever online? Dat kan ook. Er zijn superveel leuke webshops waar je yogaspullen kunt bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens op:

En wat kost het?

Bij de aanschaf van een nieuwe mat kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Mijn belangrijkste tip is daarbij wel: kies een échte yogamat van goede kwaliteit. Een yogamatje van de Action waarvoor je vier euro hebt betaald, een slaapmatje waarmee je in de zomer gaat kamperen of een fitnessmatje dat zo stug is dat je het niet plat neer kunt leggen, raad ik je echt af. De goedkope matjes zijn doorgaans veel te dun, terwijl kampeer- en fitnessmatjes weer zo dik zijn dat ze gaan schuiven en je weinig stabiliteit bieden in je beoefening. Kies liever een yogamat die plat en stevig op de grond ligt en die je voldoende ondersteuning en grip geeft tijdens de oefeningen.

Love Generation

Zelf vind ik van de betaalbare varianten de yogamatjes van het merk Love Generation heel fijn. Deze matjes kosten rond de vijfentwintig euro en zijn te krijgen in verschillende kleuren en zelfs met allerlei mooie printjes. Het is een simpele yogamat die bij intensief gebruik een paar jaar mee gaat. Helemaal prima dus.

Manduka

Heb je meer te besteden en zoek je een yogamat for life? Dan vind ik persoonlijk Manduka een fijn merk. Ook de merken Jade en Lifeforme schijnen heel goed te zijn, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Éénmalig investeren in een goede mat die een leven lang mee gaat is een duurzame keuze, maar ik begrijp dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Want je betaalt er natuurlijk wel voor, voor zo’n luxe mat. Een prolite yogamat van Manduka kost al gauw zo’n tachtig euro.

Waar moet je nou precies op letten?

Let bij aanschaf van een yogamatje goed op de dikte van de mat. Dat moet minimaal vier millimeter zijn. Dunnere matjes geven je niet voldoende steun, bijvoorbeeld in een houding als de ploeg. Superdunne reismatjes zijn misschien fijn om mee te nemen op vakantie en om op te oefenen in het gras, maar als je yoga thuis doet of yogales volgt in een zaal, kies dan voor een mat met voldoende dikte.

Ben je een lang persoon? Let dan ook op de lengte van je yogamat. Een gemiddelde mat is 183 centimeter lang, maar langere matten bestaan ook. Dus ben je zelf wat langer dan kan een mat van 200 centimeter superfijn zijn.

Duurzaamheid

Koop je graag milieubewust of zoek je een hypoallergene mat? Let dan ook goed op het materiaal waarvan je yogamat gemaakt is. Kies voor een mat gemaakt van natuurrubber, hennep of kurk in plaats van PVC. En (of) investeer dus in een yogamat die een leven lang meegaat, zodat je niet over een paar jaar alweer een nieuwe nodig hebt.  

Je mat is glad, wat nu?

Vaak zijn nieuwe yogamatten in het begin wat glad. Dat kun je bij de meeste matten heel makkelijk oplossen met een zoutscrubje. Strooi wat zout op je mat en scrub met een natte doek. Zo haal je het bovenste gladde fabriekslaagje in één keer van je mat. Het laagje gaat er overigens ook af na een aantal keer gebruiken, al kan dat bij sommige yogamatten best even duren. Bij mijn Maduka mat heeft het bijvoorbeeld wel bijna een jaar gekost voor de grip voor mij optimaal was.

Wat je kunt doen als je je mat te glad vindt is liquid chalk gebruiken tijdens het oefenen. Dat helpt tegen het glijden. Dit vloeibare magnesium koop je onder meer op de klimafdeling van de Bever.

Schoonmaken

Heb je je nieuwe yogamatje eenmaal in gebruik, dan kun je hem schoon houden met een yogamat cleaner. Dit is een spray die je supermakkelijk zelf kunt maken. Het recept ervoor lees je hier.

Heel veel succes met het kiezen van je nieuwe yogamat. Laat je me weten waarvoor je gekozen hebt – of welke mat je al hebt – en hoe die bevalt? Dat vind ik leuk.


Liselotte


Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :) 
Meer:  Blog  Yoga