Dit is waarom we mediteren met de mantra AUM

“Mediteren is echt niets voor mij. Als ik ga zitten voor meditatie, dan wordt mijn hoofd zo druk. Ik kan dat helemaal niet.” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat iemand dat tegen me zei… Een druk hoofd is vaak juist part of the game als je mediteert. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het niet kunt.

Mediteren is een goed idee, ook als je een onrustige geest hebt. Mantra’s spelen daarbij¬†een belangrijke rol, omdat ze je monkey mind kalmeren.

Anker

Mediteren doe je in stilte en zodra je gaat zitten is het alsof die monkey mind een megafoon in handen krijgt. Alle gedachten die je hebt krijgen opeens de ruimte. En dat zijn er nogal wat. Op een gemiddelde dag komen er zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten voorbij. Een mantra geeft je een focuspunt in deze mentale chaos. Het is een anker voor je geest. Een mantra zorgt ervoor dat je het hak op de tak denken van de mind wat meer naar de achtergrond kunt brengen, zodat je gedachten langzaam maar zeker neer kunnen dwarrelen, als de vlokjes in een sneeuwbol.

Bescherming

Een mantra is een woord, een gedicht of een uitspraak die je continu blijft herhalen, in gedachten of hardop. Mantra’s zijn een belangrijk onderdeel van de beoefening van yoga. Volgens de yogafilosofie werkt een mantra als een bescherming voor je geest. ‘Man’ komt van manas, wat mind betekent. En ’tra’ verwijst naar het beheersen en beschermen van die geest. Bekende mantra’s zijn de Gayatri Mantra, Om Shanti Om, Om Mani Padme Hum en natuurlijk AUM (of OM).

AUM

AUM is een basismantra. Veel mantra’s beginnen en eindigen met het herhalen of zingen van AUM. Volgens de yogi’s is AUM de oerklank van het universum. Het is de bron van alles en de trilling ervan helpt je om een hogere staat van bewustzijn te bereiken. Door te mediteren met een mantra zoals AUM keer je steeds dieper naar binnen, naar het pure, onveranderlijke, universele bewustzijn in jezelf. Deze bron van liefde, kracht en wijsheid wordt in de yoga je ware Zelf wordt genoemd, of jivatma: de individuele ziel dat een vonkje is van het oneindige, universele Bewustzijn. Zoals filosoof en dichter Rumi schreef:

You are not a drop in the ocean. You are the entire ocean in a drop.

Rumi

Probeer het zelf! Zo mediteer je met de mantra AUM:


  1. Kom zitten in een meditatiehouding
    Zorg dat je goed kunt zitten, met een rechte rug. Voel dat je billen stevig op de grond, de stoel of je meditatiekussen kunnen rusten. Ontspan je buik, je schouders en je kaken. Open je borst, schuif je schouderbladen in je rug en strek je kruin naar het plafond. Voel dat je daadwerkelijk kunt zitten

  2. Word je bewust van je ademhaling
    Keer je aandacht naar binnen en word je heel bewust van het ritme van je adem. Volg met al je aandacht elke inademing en elke uitademing. Raak je afgeleid of dwaal je af? Stuur je aandacht dan terug naar je ademhaling. Rustig in en rustig uit

  3. Herhaal de mantra AUM
    Herhaal in gedachten de manta AUM op het ritme van je adem. Denk AUM op de inademing, gedurende de lengte van je inademing. En denk AUM op je uitademing, gedurende de lengte van je uitademing. Ook hier geldt: raak je afgeleid? Dwaal je af? Of droom je weg? Dat is wat er gebeurt en dat is niet goed of fout, niet plus of min. Het is wat het is. Zodra je het je bewust wordt stuur je aandacht vriendelijk maar beslist terug naar je ademhaling en naar het continu herhalen van je mantra


Mediteren lijkt heel simpel, maar het is geen makkelijk proces. Zeker in het begin is het pure brain training. Start je net? Onthoud dan dat het niet zo is dat je geest opeens superdruk wordt zodra je gaat zitten. Nee. Je merkt alleen dan pas op hoeveel gedachten je eigenlijk hebt, alleen al in een paar seconden. En dat is oké. Oefen elke dag. Blijf terug keren naar je ademhaling en naar de mantra. En vind de rust, kracht en stilte in jezelf.

AUM shanti shanti shanti AUM. _/\_

Liselotte


Op dit blog deel ik elke maand mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je maandelijks mijn laatste blogpost - en meer - direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)