Q&A: Meditatie of medicatie?

Lotte, hoe kijk jij als yogadocent aan tegen het gebruik van medicatie? Ik heb last van angsten en depressieve klachten en wil graag weer in balans komen. Wat vind jij?

Wat een goede vraag! Dank je wel. _/\_

Mentale klachten zijn wat mij betreft hetzelfde als fysieke klachten. Op beide vlakken kun je ongelooflijk veel doen met yoga, meditatie en gezonde, Ayurvedische voeding en leefstijl. Maar ik geloof ook in the best of both worlds en in het doen van wat het beste is voor jou

Meditatie in plaats van medicatie zul je mij niet snel horen zeggen. Ik sta niet achter het idee dat als je maar lang genoeg mediteert, of meer broccoli eet, of genoeg kristallen in het maanlicht legt, je vanzelf beter wordt.

Waardevolle kennis

Yoga en Ayurveda omvatten diepgaande, eeuwenoude en super waardevolle kennis over gezondheid en leefstijl. Yogaoefeningen en Ayurvedische voedings- en leefstijladviezen preventief of ondersteunend inzetten is dan ook altijd een goed idee. Een preventieve mindset is zelfs de kern van beide beoefeningen. Maar soms heb je gewoon meer nodig dan je dagelijkse meditatie, vijf minuten in de duif en een bordje kitcheri. Sommige klachten zijn op sommige momenten van je leven – of soms zelfs je hele leven – van dien aard dat je er specialistische hulp en ondersteuning bij nodig hebt. Dat kan inderdaad zijn in de vorm van medicatie, of psychotherapie, of een andere evidence-based behandeling.

Het is oké

Zelf gebruik ik ook medicijnen voor mijn angsten en stemmingswisselingen. Ik heb namelijk gemerkt dat zonder medicatie mijn leven, ondanks goede voeding, een gezonde leefstijl en een dagelijkse meditatiebeoefening, neer komt op slapen – eten – overleven – repeat. En dat is niet hoe ik mijn dagen door wil brengen. Misschien komt er een dag dat ik mijn Ayurvedische voeding en mijn yogabeoefening op zo’n niveau krijg dat ik mijn kleine, blije, roze pillen niet meer nodig heb. Maar het is mij vooralsnog nog niet gelukt om mijn leven op zo’n manier vorm te geven dat dat kan. En daar ben ik helemaal oké mee.

You do you

Er is dus super veel dat je kunt doen met een dagelijkse yoga- en meditatiebeoefening, Ayurvedische voeding- en leefstijl en ook andere complementaire benaderingen die zijn gericht op holistische balans. Maar vlak de waarde van de reguliere wetenschap niet uit. Als medicijnen (of therapie) je kunnen helpen en ze je de steun geven die je nodig hebt om te herstellen en je balans te hervinden, ga er dan voor. Het gaat erom dat je doet wat goed is voor jou en dat je de hulp en ondersteuning krijgt die jij nodig hebt, wat anderen er ook van vinden of over zeggen (inclusief ik 😉 ).

You do you.

Succes!

Liselotte

Op dit blog deel ik elke maand mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je maandelijks mijn laatste blogpost - en meer - direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)