Q&A: Over leven in lockdown

Lotte, deze lockdown he? Ik heb het er maar moeilijk mee. Wat kan ik doen?


Oh! I feel you. Wie mij volgt op social media, weet dat ik doorgaans enorm enthousiast en positief ben. En dat Yay! en Gezellig! en Superleuk! mijn favoriete uitdrukkingen zijn.

Maar er zit – natuurlijk – ook een keerzijde aan al die positiviteit. Ik ben namelijk erg snel somber en angstig. Ik heb een doemdenkmodus waar je u tegen zegt. En ik moet heel hard werken om mentaal en emotioneel in evenwicht te blijven.

Ik ga door het leven met wat ze in het Engels zo mooi mental health problems noemen en heb daar ‘van de dokter’ twee handige labels voor gekregen. Dus ik hoor je. En ik deel je ervaring. Hoe het precies voor jou is weet ik natuurlijk niet. Maar ikzelf voel me de afgelopen weken vooral heel snel moe, leeg, bezorgd en onzeker. Mijn klachten zijn verergerd. En ik heb enorm veel behoefte aan normalisering. You don’t really know what you’ve got till it’s gone. Dat gevoel.

Hoe lang het nog gaat duren weet niemand. Voor nu is de lockdown ons nieuwe normaal. En dat valt niet mee. Je rot voelen mag. Het is oké om onzeker te zijn, gefrustreerd of bang. Maar wéét dat er daarnaast ook altijd dingen zijn die je kunt doen om er net iets makkelijker mee om te gaan. Dingen die je helpen om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Dit is wat ik doe – naast yoga, meditatie, wandelen, hardlopen en heel veel ontspanningsoefeningen – om zo kalm, geaard en in balans mogelijk te blijven:

  1. Ik kijk geen nieuws. Al heel lang niet meer, en nu – in deze periode – zeker niet. Ik vertrouw erop dat de écht belangrijke berichten mij wel bereiken. En dat is ook zo. Altijd. Mijn advies is daarom om je nieuws-intake en je social mediagebruik enorm te beperken. Wil je wel graag op de hoogte blijven? Kies dan een of twee betrouwbare nieuwsbronnen en check die een á twee keer per dag op vaste momenten. En houd het daarbij. Dat geeft zo ontzettend veel rust.

  2. Ik lees De Meeste Mensen Deugen. In dit fijne, positieve boek legt Rutger Bregman uit waarom er geen drol klopt van de overtuiging dat onder ons laagje beschaving alleen maar pure slechtheid schuil gaat. Hij ontkracht deze vernistheorie en geeft daarbij de evolutietheorie van Darwin meteen een nieuwe naam: survival of the friendliest. Aan de hand van de meest recente wetenschappelijke inzichten uit de biologie, psychologie, economie, archeologie en antropologie legt hij uit dat de meeste mensen deugen. Heerlijk. Een aanrader!

  3. Ik luister de podcast Unlocking Us van Brené Brown. Ik houd van Brené. Ik ga onwijs lekker op haar combinatie van wetenschappelijk onderzoek, realisme, humor en openheid. Brené Brown is professor aan de Universiteit van Houston en deelt haar kennis en inzichten op zo’n heldere en duidelijke manier, en met zo’n fijne dosis Texaanse nuchterheid, dat ik er tegelijkertijd heel kalm en heel geïnspireerd door raak.

    Ken je Brené nog niet? Zoek haar dan vandaag nog op. Kijk haar lezing The Call to Courage op Netflix of haar TED talk The Power of Vulnerability op YouTube. Haar podcast heet dus Unlocking Us en staat onder meer op Spotify. De afleveringen van 27 maart 2020 (Brené on Comparative Suffering, the 50/50 Myth, and Settling the Ball) en 3 april 2020 (Brené on Anxiety, Calm + Over/Under-Functioning) gaan over de pandemie en vond ik heel erg helpend. Ik hoop jij ook.

Dus of je nu alleen bent en al bijna twee maanden helemaal in je uppie in zelf-isolatie zit. Of opeens 24 uur per dag je kinderen thuis hebt, die je moet onderwijzen, ondersteunen en vermaken. Of je nu ZZP’er bent en opeens geen inkomsten meer hebt. Of in de zorg of een van de andere vitale beroepen werkt en er helemaal doorheen zit. Of je nu, net als ik, te maken hebt met problemen met je mentale gezondheid, die verergeren in een situatie als deze. Of de lockdown stiekem best goed te doen vindt, maar het wel enorm mist om je familie en vrienden een dikke knuffel te kunnen geven. Je bent niet alleen! We’re in this together. Zorg goed voor jezelf. Beperk je nieuwsinput. En focus op het positieve.

Stay positive. Stay healthy. Stay home.

Liselotte


Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)