Q&A: Is yoga wel wat voor mij?

Lotte, is yoga eigenlijk wel wat voor mij? Ben ik daar niet veel te * stijf / oud / zwaar * voor?


Ja maar natuurlijk is yoga ook wat voor jou! En nee hoor, je bent nooit te stijf, te oud of te zwaar voor yoga.

Als je net met yoga bezig bent, of je overweegt om er mee beginnen, dan kan het zijn dat je je wel eens laat ontmoedigen door het idee er “niet goed in te zijn”. Je hebt op Instagram de hipste foto’s voorbij zien komen van – waarschijnlijk – veelal jonge en superslanke, witte slangenmeisjes in moeilijke yogahoudingen. En als je in de les een keer om je heen kijkt, dan concludeer je dat je toch echt de oudste van de groep bent. Of de stevigste. Of de minst flexibele. En dat maakt je onzeker

Maar het interessante van die onzekerheid? Die heeft iedereen.

Onzekerheid is de stroom in je denken die in yoga de mind wordt genoemd. Zie de mind als een aapje dat druk en al schreeuwend van tak naar tak zwaait: gevoelens en gedachten die hun wortels hebben in bepaalde overtuigingen, verlangens en verwachtingen en die de waarheid lijken, maar dat niet zijn.

Oké, feit is dat jouw lichaam al iets langer mee gaat dan dat van de andere cursisten, als je wat ouder bent. Of dat het voor jouw lichaam op dit moment niet lukt om dieper in een bepaalde houding te komen, als je wat minder flexibel bent. En ben je gezetter dan zul je je buik, benen en – als je ze hebt – borsten de ruimte willen geven in bepaalde fysieke oefeningen. Maar dat is dan ook alles.

Je zult het misschien niet direct kunnen zien aan je medecursisten, of aan de yoga celebs op Insta, maar iedereen heeft wel iets om rekening mee te houden; iets wat ze onzeker maakt en wat die monkey mind triggert. De één heeft een langdurige rug- of schouderblessure die voor frustraties zorgt. De ander is herstellende van een burn-out en heeft nul energie. Een derde heeft te maken met angstklachten, met migraineaanvallen of met hardnekkige duizeligheid in bepaalde houdingen. Everybody’s got something…

En dat is meteen wat het beoefenen van yoga zo interessant maakt. Zo kom je bij wat yoga daadwerkelijk is. Want yoga gaat niet om de fysieke kunstjes. Yoga is geen gymnastiek. Yoga is geen ego-show. Nee. Wat yoga is, is een mentaal en spiritueel proces. Het is de zoektocht naar het licht, de wijsheid en de liefde in jezelf, voorbij de fluctuaties van die mind.

De uitdaging is om in de yogaoefeningen te leren zien wat er gebeurt, zonder je aan je onzekerheid te hechten en zonder de overtuigingen van de monkey mind klakkeloos voor waar aan te nemen.

Begrijp me niet verkeerd. Je onzeker voelen mag. Je gefrustreerd, moe of angstig voelen ook. Dat is oké. De oefening zit hem juist in het voelen en het observeren. Vind de ruimte en de stilte erom heen. Yoga, met vooral ook de meditatie, stimuleert je in dat proces. Wat honderd keer belangrijker is dan je leeftijd of de vraag of dat lichaam alle oefeningen wel mee kan doen, is wat de beoefening van yoga jou geeft: meer rust, kracht, liefde en compassie. Want yoga doe je voor jezelf.

Liselotte


PS: Wil je meer lezen over yoga als spiritueel pad? Dan kan hier.  🙂

Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)