Herfstige Havermout

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik voel me in de herfst altijd heel anders dan in de zomer. Veel minder gedreven en gefocussed. En minder snel oververhit en licht ontvlambaar. In plaats daarvan voel ik me onrustigeren een beetje spacey. Ook heb ik het snel koud. Zo koud.

Vroeger dacht ik altijd dat ik last had van herfstdepressies. Nu weet ik dat dit het verschil is tussen pitta dosha (vuur, hitte en de zomer) en vata dosha (lucht, ruimte en de herfst).

Om in balans te blijven en mijn vata te kalmeren eet ik daarom in de herfst heel anders dan in de zomer. Geen verkoelende kokosyoghurt met mango of een groene smoothie met spinazie meer als ontbijt. In plaats daarvan een verwarmende pap met blauwe bessen, amandelen, rozijnen, kardamom en kaneel. Mjam.

En het helpt! Door warm te eten en warm te blijven voel ik me kalmer, rustiger en tevreden. Nix herfstdepressie. Zo komt ik dit seizoen wel door. Bring it on!

Zo maak je deze vata verlagende ontbijtpap voor de herfst:

  • Doe een handje biologische blauwe (diepvries) bessen, wat stukjes appel of peer, een handje rozijnen en een handje witte amandelen in een pannetje met amandelmelk en breng aan de kook

  • Zet het vuur laag en roer er dan 5 eetlepels havermout, spelt-haver pap (Joannusmolen) of teff (Zonnatura) doorheen

  • Kook de pap even door. Let op dat het niet aanbrandt

  • Voeg tot slot kaneel en kardamom toe

Eet smakelijk! 🙂

Liselotte

Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)