Column: Vrijheid

Ken je hem nog? Die video van Queen? Freddie Mercury, gekleed in een kort zwart rokje, een roze naveltruitje en met een stofzuiger in de hand, zingt vol overgave:

I want to break free. I want to break free. God knows, I want to break free!

Het was 1984 en wat ik toen nog niet wist was dat ik me jaren later zó opgesloten zou voelen dat alleen Freddie mijn gevoel nog kon verwoorden; dat intense verlangen naar vrijheid, naar autonomie, naar gehoord en gezien worden en naar de ruimte voelen om jezelf te kunnen zijn, je hart te volgen, je eigen weg te mogen gaan.

Zeven jaar lang -van mijn twaalfde tot mijn negentiende- zat ik in de kast. Het kleurde mijn leven. En dan zeker nog niet in alle kleuren van de regenboog(vlag), maar in een diep en donker zwart vermengd met het vuurrode van boosheid -op alles en iedereen die mijn vrijheid verder in probeerde te perken- en een kleurloze, allesomvattende angst.

I wanted to break free.

Ik sta op een zonovergoten breed en leeg strand. Met mijn armen wijd zuig ik mijn longen vol lucht. Het is me gelukt. I came out. I broke free. Ik kreeg hulp, volgde therapieën en ik vond yoga. Of eigenlijk vond yoga mij.

Op de mat leerde ik mezelf kennen en vertrouwen. Ik leerde om mijn boosheid en angsten te zien, te omarmen, en los te laten. Ik leerde om me te ontspannen, om diep te ademen, te relativeren en mezelf niet te serieus te nemen. Ik leerde ‘nee’ zeggen als dat nodig was en ‘ja’ als ik voelde dat alles klopte. En bovenalles leerde ik om vanuit de rust en kracht in mezelf mijn eigen ding te doen, mijn eigen weg te gaan.

En dat is wat ik zo graag doorgeef. Als yogadocent wil ik je helpen om hetzelfde te doen. Niet alleen kan ik je leren je hoe je flexibeler wordt, en sterker, ik laat je ook ervaren hoe je kunt ontspannen en hoe je rust in je hoofd kunt vinden – hoe druk het van binnen ook is. Ik daag je uit om je grenzen op te zoeken, te accepteren en te verleggen. En ik leer je hoe je naar binnen kunt keren, naar de rust, de kracht en de wijsheid in jezelf, zodat ook jij de ruimte hebt om je eigen weg te gaan en om op jouw beurt anderen te helpen en te inspireren.

Want je vrijheid? Die zit van binnen.

Liselotte

Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)