Column: Neem een geit

Ik neem regelmatig teveel hooi op mijn vork. Dan ben ik enthousiast over Alle Dingen en gooi ik mijn dagen vol met afspraken, klussen en deadlines. Waarna mijn enthousiasme omslaat in het gevoel van vooral heel veel moeten. Mijn plannen zijn veranderd in een megalange to-do lijst en mijn week, en hoofd, zit vol met geiten.

In het boek “Neem Een Geit” van Claudia de Breij vertelt presentatrice Hanneke Groenteman het verhaal van een Joodse man die in een veel te klein huisje woont met zijn zwangere vrouw en vijf kinderen. Het is er vol en druk en een beetje teveel. De wanhoop nabij gaat hij naar de rabbijn en vraagt: “Wat moet ik doen?” “Neem een geit”, adviseert de rabbijn. De man volgt het advies braaf op. In zijn toch al zo kleine huisje woont nu ook een poepende, piesende geit. Na een week houdt de man het niet meer vol. Hij gaat terug naar de rabbijn en vraagt: “Wat moet ik doen?” “Doe die geit weg!”

De geit. Hem weg doen geeft ruimte. Het is de afspraak die als ‘ie afgezegd wordt alleen maar een gevoel van opluchting geeft. Die klus die je niet persé hoeft te doen, maar die je wel super veel stress oplevert. Of dat idee dat je al jaren in je hoofd hebt, maar dat ook al bijna net zo lang zijn beste tijd gehad heeft. Je geit is datgene wat jou vooral heel veel rust en ruimte geeft zodra je het afzegt of los laat.

Als mijn week veranderd is in één lange to-do lijst, dan weet ik één ding zeker: ik heb ruimte nodig. Het is teveel, er moet iets af. Wát dat is, is meestal clear as day. De afspraak die me meer onrust geeft dan plezier. De belofte die ik eigenlijk niet na kan komen of waar ik iets voor af moet zeggen waar ik stiekem veel blijer van word. Die deadline die ik mezelf heb opgelegd en die best een weekje later kan. Of een maandje. Of die überhaupt een stuk minder belangrijk is dan ik denk.

Wil ik meer rust, ruimte en room to breathe dan is het hoog tijd om die geit de deur uit te doen!

Geef jezelf ook de ruimte. Zoek je geit en doe hem weg!

Liselotte

Op dit blog deel ik elke maand mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je maandelijks mijn laatste blogpost - en meer - direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)