Ayurveda Q&A: Dit kun je doen in tijden van corona

Met de tweede lockdown van 2020 in full swing hoor ik steeds vaker van mensen om me heen dat ze besmet zijn geraakt met corona:

“Ik ben vandaag positief getest. Ik heb gelukkig bijna geen klachten, maar mijn conditie en balans zijn wel ver te zoeken. Heb jij tips? Ook qua eten?”

Maar natuurlijk heb ik tips. Een hele lijst zelfs.

Met deze Ayurvedische adviezen kun je gezondheid bevorderen en je herstel ondersteunen:

  • Kurkuma. Neem kurkuma. Want of je nou wel of niet positief getest bent op het corona virus, kurkuma is altijd een goed idee. Het is een Ayurvedisch wondermiddel met onder meer een antivirale werking dat goed is voor vata, pitta en kapha personen en dat je bijna overal aan toe kunt voegen. Doe het bijvoorbeeld in je soep, curry of rijst, of maak Golden Milk: warme plantaardige melk met kurkuma, kaneel en zwarte peper. En begin je dag met een kurkumadrankje. Neem voor je ontbijt een theelepel kurkuma met wat zwarte peper in warm water. (Let overigens wel op met kurkuma – en met gember – als je bloedverdunners gebruikt. Want ook kurkuma en gember hebben een bloedverdunnende werking.)

  • Drink warm water en gemberthee. Ondersteun je spijsverteringsvuur, dat ook het virus te verteren heeft, door de hele dag door warm water of gemberthee te drinken. Vermijd koude dranken (en voeding), want kou blust juist je vuur

  • Eet mungbonen met groenten. Mungbonen zijn licht verteerbaar en bevatten, in combinatie met groenten, kruiden en specerijen, alles wat je nodig hebt. Maak bijvoorbeeld mungsoep met groenten erbij of eet kitcheri, een voedzaam gerecht van mungdal, rijst en groenten.

  • Verlaag kapha. Het coronavirus is gerelateerd aan het gebied in je lichaam waar kapha dosha ‘woont’. Je wilt dat gebied ondersteunen door kapha te verlagen. Dat betekent dat je kapha versterkende voeding wilt vermijden. Neem dus even geen zuivel, ijs, vlees, (witte) suiker en (teveel) koolhydraten. Vooral tarweproducten wil je laten staan. Spelt kan eventueel wel, omdat dat lichter verteerbaar is, maar wel met mate. En liever dus even helemaal niet.

  • Neem kruidensupplementen. Als je ervoor open staat en je hebt er de financiële middelen voor, dan zijn er drie kruidenformules die je kunt gebruiken: Virofight, Trikatu en Triphala. Virofight is een kruidencombinatie waar onder meer guduchi in zit. Guduchi is top als je last hebt van een virus, want het eet als het ware als een Pacman virussen op. Handig! Neem twee á drie keer per dag vier tabletten Virofight. Neem daarnaast dagelijks Trikatu. Lik een mespuntje poeder op of doe een halve theelepel in warm water en drink op. Trikatu bestaat uit onder meer gember, zwarte peper en lange peper. Het wakkert je spijsverteringsvuur aan en ondersteunt je longen. En sluit je dag af met Triphala. Triphala is een kruidenmengsel met een verjongende werking dat eigenlijk iedereen elke dag zou moeten nemen. Neem elke avond voor het slapen gaan triphalatabletten of doe een halve tot een hele theelepel triphalapoeder in warm water en drink op. Tip: maak het met zo min mogelijk water en sla het dan in één keer achterover, want de smaak is vrij… eh… bijzonder. Virofight, Trikatu en Triphala bestel je onder meer bij Holisan en Ayushakti.

Wil je meer weten over Ayurveda in tijden van corona, lees dan het achtergrondartikel van Frederieke Couvee (van Divine Ayurveda) dat als inspiratie diende voor deze blogpost: https://www.divine-ayurveda.com/ayurveda-in-tijden-van-corona/.

Ik wens je een hele goede gezondheid en heel veel beterschap.

Liefs,

Liselotte


Op dit blog deel ik mijn liefde voor yoga, meditatie en Ayurveda met je. Op de hoogte blijven? Meld je * HIER * aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand mijn laatste artikel direct in je inbox. Easy peasy lemon squeezy. :)