Wat is Ayurveda?


Ayurveda wordt ook wel het zusje van yoga genoemd. Het betekent letterlijk de wetenschap (veda) van het leven (ayu) : het is de kennis van het -dagelijks- leven. Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India die, net als yoga, haar wortels heeft in de oude Indiase geschriften: de Veda’s. Maar waar yoga vooral een spirituele beoefening is, met als doel het bereiken van verlichting, is Ayurveda een holistische geneeswijze die gericht is op gezondheid en balans.

Yoga en Ayurveda zijn nauw met elkaar verbonden. Om je doel in yoga te bereiken -verlichting dus- is een optimale fysieke en mentale gezondheid een pré. De preventieve holistische aanpak van Ayurveda ondersteunt je op je yogapad. Andersom worden veel technieken uit de yoga in Ayurveda gebruikt vanwege hun therapeutische, helende effect. Yoga en Ayurveda worden dus niet voor niets sister sciences genoemd.

FILOSOFIE

Yoga en Ayurveda delen dezelfde filosofie: de samkhya filosofie. Volgens deze filosofie is alles met onderling met elkaar verbonden. Alles, maar dan ook echt álles, in de natuur is een manifestatie van hetzelfde Universele Bewustzijn. In essentie zijn we allemaal één. En toch zie je in één oogopslag dat geen twee mensen volledig identiek zijn. Elk individu is uniek.

DE VIJF ELEMENTEN

Volgens Ayurveda is alles in de natuur – en dus ook ieder mens – een eigen, unieke samenstelling van de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Deze vijf elementen vormen samen de drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Voor dosha bestaat geen duidelijke vertaling, maar ze zijn makkelijk te begrijpen aan de hand van de vijf elementen. Vata dosha bestaat uit de elementen lucht en ruimte. Pitta dosha bestaat uit vuur en water. En kapha dosha is water en aarde.

In elke persoon zijn deze drie dosha’s, en dus de vijf elementen, in een andere verhouding aanwezig. Iedereen heeft volgens Ayurveda dus een eigen, unieke constitutie op basis van de drie dosha’s. Iedereen is daarom anders, zowel fysiek en mentaal als spiritueel.

BALANS

Dat iedereen anders is betekent ook dat dat wat goed is voor de één, niet per se goed hoeft te zijn voor de ander. Ayurveda leert je om jouw eigen, unieke constitutie volledig te begrijpen, zodat je je behoeften op een zo zuiver mogelijke manier kunt vervullen en je optimaal in balans kunt komen en kunt blijven. Zijn vata, pitta en kapha in balans dan vormen de dosha’s de bouwstenen en beschermingsmechanismen van je lichaam en je geest. Maar heb je teveel van één of meerdere dosha’s dan raak je uit balans en ontstaan er klachten of word je ziek.

Volgens Ayurveda onstaat onbalans, en daarmee ook ziekte, in het spijsverteringskanaal: de plek waar de dosha’s ‘wonen’. Je blijft gezond door niet alleen de dosha’s maar ook je spijsverteringsvuur (agni) in balans te brengen en te houden.

Het gaat in Ayurveda dus niet alleen om genezing, maar ook – en vooral – om preventie. In tegenstelling tot de curatieve Westerse geneeskunde is Ayurveda een preventief, holistisch systeem dat ernaar streeft dat (fysieke en mentale) ziekten zich überhaupt niet aandienen. Leef je volgens je constitutie dan voorkom je dat je uit balans raakt. En is er wel sprake van disbalans, dan helpt Ayurveda je om je symptomen de verzachten en te verlichten en de balans in je lichaam en geest te herstellen.

VOEDING EN LEEFSTIJL

Als Ayurvedisch coach help ik je graag met het verbeteren van je gezondheid en het (her) vinden van je balans. Samen met jou kijk ik in een gesprek in hoeverre er sprake is van een disbalans in één of meerdere dosha’s en hoe je spijsverteringsvuur brandt. Op basis daarvan geef je persoonlijk Ayurvedisch advies. Je ontvangt een behandelplan vol tips en adviezen op het gebied van voeding, leefstijl en yoga waarmee je jouw gezondheid -nog- verder kunt verbeteren. Denk aan het volgen van een bepaald dieet, het gebruik van kruiden en het doen van lichaamsbeweging en ademhalingsoefeningen. Hieronder vallen ook yogaoefeningen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama) vanwege hun therapeutische waarde en hun helende effect.

Zit je niet helemaal lekker in je vel? Wil je je gezondheid graag – verder – verbeteren? Of wil je ontdekken wat jouw constitutie is? Ik geef je persoonlijk advies op het gebied van voeding, leefstijl en yoga. Maak een afspraak met me voor een Ayurvedisch consult. Ik help je graag.

Liselotte